Slogan Nedir?
Yaptığınız işi özetleyen, verdiğiniz hizmetin niteliğini anlatan, sizin hizmet alanınızla ilgili size özel olanı ifade ederek sizi farklı kılan, amacınızı hem size hem çalışanlarınıza hem de hedef kitlenize açıklayan kısa içeriklere
slogan deniyor. Tekrarlanan, ezberlenen hedef, bir biçimde evrene giden mesajdan mıdır nedendir bilinmez ama gerçekleşiyor. İşte slogan ya da diğer adıyla
motto da böyle bir şey. Şirketiniz için işinizi ifade eden bir motto seçiyorsunuz, sonra o motto gerçeğe dönüşüyor. Tıpkı “motto” sözcüğünün kelime anlamı gibi: tekrarlanan, mırıldanan amaç. Peki,
logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı, marka adı gibi konularla bir bütünlük göstermesi gereken bir şirket sloganı nasıl olmalı, slogan neden gerekli, slogan nasıl seçilir, şirket sloganı seçerken yardım almak gerekir mi?
idemama.com olarak bu soruları sizin için yanıtladık.
Şirket Sloganı Nasıl Olmalı?
Markanın önceden belirlenen misyon ve vizyon ezberine uygun olmalıdır.
Sloganların mutlaka açık ve akılda kalan bir yapısı olmalıdır.İyi bir dil hakimiyeti ile oluşturulmalıdır.
Tekrarlandığında markaya değer katmalıdır.Markanın hedefini hatırlatır nitelikte olmalıdır.
Markanın diğerlerinden ayrılan, farklı olmasını sağlayan niteliğine vurgu yapmalıdır.
Marka adı, marka logosu, marka yazı karakterleri, marka amblemi, kartvizit gibi diğer marka algısı yaratan elemanlarla uyum içinde olmalı ve hedefe işaret etmelidir.
Sektöre uygun olmalıdır.
Hedef kitleye uygun bir dile hazırlanmalıdır. Örneğin Nişantaşı moda yazarlarını hedefleyen bir dergi ile Gaziantep ev hanımlarını hedefleyen bir derginin seslendiği kitlenin yapısı farklıdır. Dolayısıyla bir slogan her ikisinde aynı etkiyi yaratmayacaktır. Bu yerel, sosyo kültürel detay çok iyi çalışılmalıdır.
Kolay söylenen, kolay yazılan kısa ve öz ama özgün bir slogan bulunmalıdır.
Slogan Neden Önemli?
Slogan konusu, net olarak pazarlamanın alanına girer. Bir markayı yaratan adımlardan biri de doğru sloganı seçmektir. Marka adı, marka logosu, marka amblemi ve marka sloganı marka kurgusu denilen komplike yapının uyum halindeki parçalarıdır. Marka yaratırken tüm bunları birlikte düşünmeniz ve birbirini destekleyecek şekilde çalışmanız markanızın geleceğe kalmasına yardım eder. Elbette bu güçlü alt yapı, iyi bir algı yaratarak satışları da kısa sürede olumlu etkiler.
Herkes Slogan Yazabilir mi?
Uzmanlık alanı içerik yazarlığı olan biri bile slogan seçme konusunda başarısız olabilir. Çünkü pazarlama alanına hakim olmak, hedef kitleyi iyi analiz etmek, sosyal psikoloji hakkında sezgisel bir yeteneğe sahip olmak ve üstün bir dil hakimiyetiyle marka kurgusu konusunu da gözeterek slogan yaratmak hem özel bir yetenek hem de gerçekten deneyim gerektirir. Dolayısıyla herkes slogan yazamaz.
Slogan Yazacak Kişiyi Nasıl Seçmek Lazım?
Kobiniz için slogan yazacak kişi, öncelikle iyi bir dil hakimiyetine sahip olmalıdır. Ama Türk Dili Edebiyatı Profesörü olsa bile pazarlama, marka algısı, sosyoloji gibi konuları bilmeyen biri sizi hedefe götürecek sloganı bulmaz. Dolayısıyla daha önce marka kurgusu yapmış, marka nedir, markalaşma neden önemlidir, ünlü markalaşma örnekleri nasıl bir strateji izlemiştir konularına da hakim bir profesyonelden destek almanız gerekir. Ülkenin alanında eğitimli ve deneyimli marka uzmanları ve tasarımcılarının bulunduğu çok geniş bir katalog gibi çalışan idemama.com’da istediğiniz sloganı bulmak için proje başlatabilir, mükemmel sonuca onlarca seçenek arasından ulaşabilirsiniz. Sistem çok pratik, kobi lehine ve çok avantajlı.
Markaları Başarıya Götüren Çok Ünlü Slogan Örnekleri
Anadolu Hayat: Gelecek de bir gün gelecek
Anadolu Sigorta: Evdeki huzur zenginlik budur.
Aras Kargo: Önem taşır.
Arko: En değerli giysiniz cildiniz.
Calgon: Makineniz uzun yaşar Calgon’la
Dankek: Kek dünyasında tek.
Fuji Film: Hayat kadar gerçek.
Greyder: Yola gelmeyenlere
Kütahya Porselen: Ateşte açan çiçekler.
Nescafe: Kokusunda davet var.
Omo: Kirlenmek güzeldir.
Pınar: yaşam pınarım.
Rejoice: Yıka ve çık.
Sek Süt: içSEK BüyüSEK
Tat Ketçap: Dök dök ye.